Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Jaa tämä artikkeli

Leader-ryhmien tuloksia Etelä-Karjalassa kaudella 2014-2020

Etelä-Karjalaa on kehitetty 4,3 miljoonalla Leader-eurolla* ohjelmakaudella 2014-2020 

Etelä-Karjalan Leader-ryhmät, Lappeenrannan seudulla toimiva Leader Länsi-Saimaa ja Imatran seudulla toimiva Etelä-Karjalan Kärki-Leader, ovat kuluvalla ohjelmakaudella tukeneet 

• 32 yrityksen kehittämistä ja investointeja
• 17 yritysryhmähanketta ja elinkeinollista kehittämishanketta
• 80 yhdistyksen, säätiön ja kunnan kehittämishanketta

Hankkeiden järjestämiin tilaisuuksiin on osallistunut vuodesta 2014 lähtien yli 28 000 ihmistä ja talkoita on tehty yli 57 000 tuntia. Talkoita tehdään yhdistysten ja yhteisöjen kehittämis- ja investointihankkeissa, joilla parannetaan maaseudun palveluita ja harrastusmahdollisuuksia, toteutetaan virkistysalueita ja kunnostetaan yhteisiä tiloja. Jos tehtyä talkootuntimäärää verrataan suomalaisen keskimääräiseen vuosityöaikaan, tarkoittaa se sitä, että Etelä-Karjalassa on 34 henkilöä paiskonut töitä yhteisten asioiden eteen vuoden ajan - ja ilman palkkaa! Tarkemmat määrälliset tulokset selviävät oheisesta kuvasta. 

Yritystukien tulokset

Yritystukien vaikutuksia on ohjelmakauden tässä vaiheessa vaikea arvioida, sillä niitä kerätään tarkemmin vasta kaksi vuotta hankkeen päättymisestä. Se kuitenkin tiedetään, että Leader Länsi-Saimaan yritystukien avulla on syntynyt yhdeksän uutta yritystä ja tuettuihin yrityksiin on syntynyt 5,5 uutta työpaikkaa (tulokset 2019 lopussa).  

* 4,3 miljoonaa euroa tarkoittaa sitä julkista tukea, jonka Etelä-Karjalan Leader-ryhmät ovat myöntäneet yritysten ja yhteisöjen hankkeisiin. Julkinen tuki sisältää EU:n, valtion ja alueen kuntien rahaa. Kaikissa hankkeissa on myös niiden toteuttajien omaa rahaa. Esimerkiksi yritysten investointihankkeissa tukiprosentti on 20, joten toimenpiteen kustannuksista yritys maksaa 80 prosenttia itse. 

Leader Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalassa toimii kaksi Leader-ryhmää: Leader Länsi-Saimaa ry ja Etelä-Karjalan Kärki-Leader ry.

Leader Länsi-Saimaa toimii Lappeenrannan seudulla. Toiminta-alueeseen kuuluu Lappeenrannan maaseutualueen lisäksi Lemin, Luumäen, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnat. Etelä-Karjalan Kärki-Leader toimii Imatran maaseutualueella sekä Rautjärven, Ruokolahden ja Parikkalan kunnissa.