
Taru Vaartaja: Kokemuksia työharjoittelusta Leader Länsi-Saimaan Meidän jälkemme - luonnosta voimaa -hankkeessa
Opiskelen Saimaan ammattiopisto Sampossa luonto- ja ympäristöalan perustutkintoa ja valmistun kuluvan vuoden joulukuussa luonnonvaratuottajaksi. Kyseisiä opintoja on mahdollista suorittaa osin myös työelämässä harjoitteluissa, oman aktiivisuuden ja mielenkiinnonkohteiden mukaan.
Alkuvuodesta 2023 silmiini sitten osuikin Leader Länsi- Saimaan hallinnoima Meidän jälkemme- luonnosta voimaa- hanke. Perehdyin hankkeeseen ja huomasin että hankkeen teemat ja meneillään olevat opintoni sopisivat hienosti yhteen ja tukisivat toisiaan. Lisäksi olin kiinnostunut hanketyöskentelystä. Päätin ottaa yhteyttä toiminnanjohtajaan, sovimme tapaamisen ja pääsin harjoittelijaksi.
Lainaus hankkeen tavoitteista:
“Meidän jälkemme – luonnosta voimaa -hankkeen tavoite on lisätä konkreettisesti monipuolista lähiluontoa ja eri lajien elinympäristöjä sellaisin keinoin, jotka lisäävät samalla ihmisten hyvinvointia ja alueen vetovoimaa. Pyrkimyksenä on tuoda näkyviin oivallus siitä, mitä luonnon eteen tehtävä työ tekijälleen antaa ja millaisia mahdollisuuksia se avaa. Tämä oivallus innostaa tekemään konkreettista itselleen tai yhteisölleen mielekästä työtä luontokadon torjumiseksi.”
Aloitin harjoittelijana keväällä jo muutamissa tapahtumissa ja tapaamisissa, työt painottuivat kuitenkin pääosin kesäkuukausille. Kesällä olin mukana järjestämässä monipuolisesti erilaisia luontotapahtumia ja talkoita. Tapahtumien ideoimisen ja järjestämisen lisäksi työnkuvaani kuului esimerkiksi sisällön tuottaminen hankkeen instagram- tilille (meidanjalkemme) sekä ihan konkreettinen työskentely luontokohteissa, kuten lupiinintorjunnan ja niitynperustamisen parissa. Työnkuva oli kaikenkaikkiaan monipuolinen ja jokainen päivä oli erilainen. Minulla on tunne että työpanokseni oli tärkeä ja merkityksellinen, sain tuoda rohkeasti esiin omia ajatuksiani ja ideoitani.
Mitä kaikkea harjoitteluaikanani ehdimmekään puuhastella? Tässä vain osan mainitakseni;
Rakennettiin sorsanpesiä, linnunpönttöjä ja ötökkähotelleita. Käytiin linturetkellä ja metsässä urakoimassa materiaalia perinneaitaan. Perehdyttiin pölyttäjiin ja niittykasveihin. Raivattiin ketoaluetta ja torjuttiin vieraslajeja. Kuultiin jatkuvasta kasvatuksesta metsänhoitomenetelmänä metsässä samalla retkeillen. Sukellettiin kuvanveiston saloihin ja luotiin luontotaidetta...sekä paljon muuta!
Mitä työharjoittelu minulle sitten antoikaan?
Sain roppakaupalla kokemusta tapahtumien järjestämisestä, yhteistyöstä eri tahojen kanssa ja oppia hanketyöskentelystä. Opin lisää luonnon monimuotoisuudesta, sen merkityksestä sekä pienistä hyvistä teoista monimuotoisuuden edistämiseksi. Kohtasin paljon ihmisiä eri paikkakunnilta Lappeenrannan seudulla, niin kuntien aktiivisia asukkaita kuin työntekijöitä ja muitakin toimijoita. Näin ja koin yhdessä tekemisen ilon; kun jokainen antaa itsestään ja osaamisestaan palasen yhteiseen päämäärään, lopputuloksena on hieno kokonaisuus!
Kiitos Leader Länsi- Saimaalle tästä mahdollisuudesta ja hankevetäjä Henrille saumattomasta yhteistyöstä sekä kaikista vinkeistä ja opeista 😊!
Monta kokemusta rikkaampana eteenpäin,
-Taru Vaartaja -