Leader-ryhmien tuloksia Etelä-Karjalassa kaudella 2014-2020

Etelä-Karjalaa on kehitetty 4,3 miljoonalla Leader-eurolla* ohjelmakaudella 2014-2020 

Etelä-Karjalan Leader-ryhmät, Lappeenrannan seudulla toimiva Leader Länsi-Saimaa ja Imatran seudulla toimiva Etelä-Karjalan Kärki-Leader, ovat kuluvalla ohjelmakaudella tukeneet 

• 32 yrityksen kehittämistä ja investointeja
• 17 yritysryhmähanketta ja elinkeinollista kehittämishanketta
• 80 yhdistyksen, säätiön ja kunnan kehittämishanketta

Hankkeiden järjestämiin tilaisuuksiin on osallistunut vuodesta 2014 lähtien yli 28 000 ihmistä ja talkoita on tehty yli 57 000 tuntia. Talkoita tehdään yhdistysten ja yhteisöjen kehittämis- ja investointihankkeissa, joilla parannetaan maaseudun palveluita ja harrastusmahdollisuuksia, toteutetaan virkistysalueita ja kunnostetaan yhteisiä tiloja. Jos tehtyä talkootuntimäärää verrataan suomalaisen keskimääräiseen vuosityöaikaan, tarkoittaa se sitä, että Etelä-Karjalassa on 34 henkilöä paiskonut töitä yhteisten asioiden eteen vuoden ajan - ja ilman palkkaa! Tarkemmat määrälliset tulokset selviävät oheisesta kuvasta. 

Yritystukien tulokset

Yritystukien vaikutuksia on ohjelmakauden tässä vaiheessa vaikea arvioida, sillä niitä kerätään tarkemmin vasta kaksi vuotta hankkeen päättymisestä. Se kuitenkin tiedetään, että Leader Länsi-Saimaan yritystukien avulla on syntynyt yhdeksän uutta yritystä ja tuettuihin yrityksiin on syntynyt 5,5 uutta työpaikkaa (tulokset 2019 lopussa).  

* 4,3 miljoonaa euroa tarkoittaa sitä julkista tukea, jonka Etelä-Karjalan Leader-ryhmät ovat myöntäneet yritysten ja yhteisöjen hankkeisiin. Julkinen tuki sisältää EU:n, valtion ja alueen kuntien rahaa. Kaikissa hankkeissa on myös niiden toteuttajien omaa rahaa. Esimerkiksi yritysten investointihankkeissa tukiprosentti on 20, joten toimenpiteen kustannuksista yritys maksaa 80 prosenttia itse. 

Leader Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalassa toimii kaksi Leader-ryhmää: Leader Länsi-Saimaa ry ja Etelä-Karjalan Kärki-Leader ry.

Leader Länsi-Saimaa toimii Lappeenrannan seudulla. Toiminta-alueeseen kuuluu Lappeenrannan maaseutualueen lisäksi Lemin, Luumäen, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnat. Etelä-Karjalan Kärki-Leader toimii Imatran maaseutualueella sekä Rautjärven, Ruokolahden ja Parikkalan kunnissa. 

 

Leader Länsi-Saimaan vuosikokous maanantaina 24.8.2020

Koronapandemian aiheuttamien kokoontumisrajoitusten takia yhdistyksen vuosikokous siirrettiin pidettäväksi elokuussa.  

Tervetuloa yhdistyksemme vuosikokoukseen maanantaina 24.8.2020 klo 18 Saimaariumiin, Satamatie 8, Lappeenranta. Kokoukseen voi osallistua myös etänä!

- Kokouksen aluksi esitys luonto- ja tiedekeskuksen toiminnasta sekä Saimaan ympäristö- ja tiedekasvatuksen tuki ry:n toteuttamasta Saimaa-visa -hankkeesta, jota rahoitetaan Leader-rahalla
- kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat

Jos haluat osallistua kokoukseen etänä, ilmoittaudu kokoukseen to 20.8.2020 mennessä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai 045 135 2804 (Tiina).

Mahdolliset valtakirjat tarkistetaan ennen kokousta. Mikäli osallistut etänä, tulee valtakirja toimittaa etukäteen toimiston sähköpostiin kokouspäivänä 24.8. klo 15 mennessä.  Yhden jäsenen edustamien jäsenten määrä saa olla enintään kymmenesosa kokouksessa edustettujen jäsenten yhteenlasketusta äänimäärästä.

Jos et ole vielä jäsen, voit liittyä jäseneksi täällä.

Lisää euroja kansainvälistymisestä!

Etäkoulutus pienyrittäjille 11.6.2020 klo 17

- Pienyrityksen askelmerkit kansainvälistymiseen, Timo Saarainen, LAB AMK, (Reima-hanke)
- Seic-hankkeen taustaa ja nykytilanne, 
- Kokemuksia Seic 1-hankkeesta, yrittäjä Pauliina Lunna, Majatalo Torppa

Timo Saarainen kertoo mm. kv myyntiverkoston rakentamisesta, kv-kaupan
toimintatavoista, riskien hallinnasta ja kulttuurieroista.

Ilmoittaudu etukäteen 10.6. mennessä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Hanke on osa Seic-2 -hankkeesta, johon voit tutustua tarkemmin täällä.

Tarkempi ohjelma alla.

Attachments:
PdfLISÄÄ EUROJA pdf.pdf[ ]

Millaisia hankkeita Leader-rahalla pitäisi tukea?

Valmistelemme tulevan ohjelmakauden 2021-27 Leader-ohjelmaa. Haluamme tietää, millaisia asioita sinun mielestäsi tulisi tukea Leader-rahalla.

Vastaa kyselyyn 31.5.2020 mennessä. Aikaa vastaamiseen menee 5-10 minuuttia. Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti ja anonyymisti eikä yhteystietoja luovuteta ulkopuolisille.

Vastanneiden kesken arvotaan 50 euron lahjakortti jollekin 13-28 -vuotiaalle nuorelle yrittäjälle, jota olemme tukeneet Kipinärahoista (joukossa mm. koruntekijä, vegaanikäsirasvojen tekijä, lvi- ja rakennusalan yritykset, polkupyöränkorjaaja yms.)

Leader-toiminnan tulokset 2014-2019

Tällä ohjelmakaudella olemme rahoittaneet 14 yrityksen kehittämistä ja 37 erilaisen kehittämishankkeen ja yleishyödyllisen investoinnin toteutumista.

Rahoituksen määrällisiä tuloksia Leader Länsi-Saimaan alueella:
- 5,5 uutta työpaikkaa rahoitettuihin yrityksiin
- 9 uutta yritystä
- 19,25 htv hankeaikaina työllistyneitä
- hankkeissa tehty 26 226 tuntia talkootöitä
- 116 ympäristöä parantavaa toimenpidettä
- hankkeissa on kunnostettu tai rakennettu 30 rakennusta tai rakennelmaa
- hankkeiden järjestämiin aktivointitilaisuuksiin on osallistunut 13 366 henkilöä.

Suurin osa (77 %) hankehakijoistamme ei ole ennen hakenut Leader-rahoitusta. Hankkeisiin on osallistunut yhteensä 355 organisaatiota. 

Yritystukiin rahaa on käytetty 135 148 €, elinkeinollisiin kehittämishankkeisiin  541 857 € ja yhteisöllisiin kehittämis- ja investointihankkeisiin 1,4 miljoonaa euroa julkista rahaa. Julkinen raha jakautuu EU:n, valtion ja alueen kuntien rahaan. Joka hankkeessa on lisäksi mukana yksityistä rahaa. 

Leader Länsi-Saimaan vuosikokous pidetään koronarajoitusten päätyttyä

Koronaviruksen aiheuttamien kokoontumisrajoitusten takia Leader Länsi-Saimaa ry:n vuosikokous siirretään pidettäväksi myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Yhdistyksen sääntöjen mukaan vuosikokous tulee pitää huhtikuun loppuun mennessä. Koska säännöt eivät mahdollista kokouksen pitämistä etävälinein ja mahdollinen kokoontuminen voi aiheuttaa osallistujille terveysriskejä, päätti yhdistyksen hallitus siirtää vuosikokousta.

Vuosikokouksen ajankohdasta tiedotetaan jäsenistölle ja muille toiminnastamme kiinnostuneille hyvissä ajoin. 

Älykkäät maaseudut -webinaari 29.4.2020

Lyksmaaseutu

Millaisia ovat uuden vuosikymmenen maaseudut? Miten seuraavalla EU-rahoituskaudella
tulisi priorisoida maaseudun kehittämisen ja maatalouden toimenpiteitä sekä
miten varoja tulee ohjata? Mitä uudistuva ja monipuolinen maaseutu tarvitsee?

EU-rahoituskauden valmistelu jatkuu sekä EU:ssa että kansallisella tasolla. Valmistelu on aloitettu
myös Leader-ryhmissä. Suunnittelutyötä pohjustamaan järjestetään valtakunnallinen Älykkäät maaseudut -webinaari ke 29.4. klo 9-12.

Tilaisuudessa käydään läpi EU:n yhteisen maatalouspolitiikan valmistelutilanne (sisältäen myös maaseudun kehittämisen) ja saadaan katsaus tulevan rahoituskauden suuntaviivoista.

Webinaari on tarkoitettu kaikille maaseudun kehittämisessä mukana oleville tahoille. Webinaari järjestetään Zoom-alustalla, joka mahdollistaa osallistumisen niin älylaitteilla kuin tietokoneillakin.

Lue tarkemmin ja ilmoittaudu webinaariin viimeistään 27.4. tilaisuuden tapahtumatiedoista KaakonKantrin tapahtumapalstalla 

Yrittäjyysvaihtoa Viroon ja Latviaan

Vieraanvaraisuutta

yrittäjä, tervetuloa mukaan verkostoitumaan ja kansainvälistymään! Nyt alkavassa ja vuoden 2021 loppuun jatkuvassa Seic-hankkeessa yrittäjät ja palveluita tarjoavat yhdistykset pääsevät verkostoitumaan suomalaisten, virolaisten ja latvialaisten kumppanien kanssa. Suomesta mukana on osallistujia Etelä-Karjalan lisäksi Kymenlaaksosta ja Keski-Suomesta.

Tarjoamme mukaan toimintaan lähteville yrittäjille ja yhdistysedustajille
• mahdollisuuden verkostoitua näiden alueiden toimijoiden kanssa ja kehittää yhteistä markkinointia
www.seic.ee -sivuille luotavan oman yrityksen/yhdistyksen toiminnan esittelyn sekä mukaan pääsyn esitteeseen
• tilaisuuden osallistua Viroon ja Latviaan kohdentuville opintomatkoille, joissa työpajojen ja seminaarien sekä ’pikatreffien’ kautta voi löytää vaihtokumppanin tai uusia ideoita oman toiminnan kehittämiseen, sekä yhteistyötahoja
• väylän löytää yhteistyötaho, jonka luo matkustaa 2-3 päivän ajaksi tutustumaan toimintaan tai solmimaan esim. alihankinta/yhteistyökuvioita

Edellytämme toimintaan mukaan lähteviltä
• auttavaa englannin kielen taitoa (kaikki tilaisuudet pidetään englanniksi)
• valmiutta osallistua ainakin 1-2 työpajaan/opintomatkaan Suomessa
• oman toiminnan esittelyä www.seic.ee -sivuilla. Esittelyn laatimisessa autetaan tarvittaessa. 
• valmiutta vastaanottaa joko oman vaihtopaikkansa yrittäjä/yhdistysedustaja tai joku muu kiinnostunut vastavierailulle

Leader-Länsi-Saimaa tiedottaa opintomatkoista ja työpajoista sekä etsii yhdessä yhteistyökumppanien kanssa sopivia vaihtokumppaneita niin oman alueemme toimijoille kuin tänne vaihtoon haluaville. Yhteistyökumppaneita ovat muut Suomen, Viron ja Latvian hankkeeseen osallistuvat Leader-ryhmät.

Verkostotoimintaan ja markkinointiin osallistuminen on maksutonta. Hankkeesta tuetaan vaihtoon lähtevien matkakuluja ja vastataan opintomatkojen/työpajojen kustannuksista lukuunottamatta osallistumismaksua. Matkan kestosta ja kohteesta riippuen osallistumismaksut ovat n. 200-350€. Osallistumismaksu sisältää matkat, majoituksen, ohjelman sekä ruuat.

Jos kiinnostuit, älä epäröi ottaa yhteyttä. Mikäli et itse voi osallistua toimintaan toivomme, että tiedottaisit asiasta eteenpäin niille, jotka voisivat verkostoitumisesta hyötyä.

Jos haluat osallistua hankkeeseen ja haluaisit löytää vaihtokumppanin, ota yhteyttä Terhi Ojaseen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. , 045 668 9007. Voit myös tehdä itse oman yrityksesi tai yhdistyksesi esittelyn seic.ee-sivuille! 

Työllistä nuori- ja pienet investoinnit- teemahankkeiden haku päättyy 29.2.2020.

Yhdistykset voivat hakea Työllistä Tiitus, palkkaa Pihla- ja Tehotonnit II (alle 10 000 euron investoinnit) -teemahankkeita 29.2.2020 asti. 

Leader Länsi-Saimaa ry avaa haettavaksi kaksi teemahanketta. Työllistä Tiitus, palkkaa Pihla -teemahankkeessa yhdistys voi palkata nuoren kahdeksi viikoksi töihin ja Tehotonnit II -teemahankkeessa yhdistys voi toteuttaa pieniä yleishyödyllisiä investointeja. Teemahankkeet ovat yhdistyksille tavallisia hankkeita helpompia, sillä hakijana on Leader Länsi-Saimaa. Maksatukset näissä hankkeissa toteutetaan kertakorvausmallilla eli maksatushaun yhteydessä toteutettu työ todennetaan esim. valokuvalla tai nuoren työtodistuksella. 

Työllistä Tiitus, palkkaa Pihla -teemahankkeessa yhdistys voi palkata 1-2 nuorta töihin kahdeksi viikoksi. 15-20-vuotiaan nuoren kahden viikon palkka sivukuluineen on 600 euroa, josta yhdistys saa 80 % tukea. Yhdistyksen omarahoitusosuus on 120 €, talkootyötä ei hyväksytä. Yhdistyksille annetaan koulutusta työnantajavelvollisuuksista ja palkanlaskennasta ja työllistyvät nuoret saavat tietoa työelämän säännöistä. Lue lisää.

Tehotonnit II-hankkeessa yhdistykset voivat hakea tukea pieniin yleishyödyllisiin investointeihin, joiden kustannusarvio on 1 000-10 000 euroa. Yhdistykset voivat parantaa alueen harrastusmahdollisuuksia, ulkoilu- ja retkeilymahdollisuuksia, kunnostaa yhteisessä käytössä olevia tiloja tai parantaa niiden turvallisuutta ja energiatehokkuutta. Investoinnit voivat olla kone-, laite- ja kalustoinvestointeja sekä rakentamista tai remontointia. Tukea saa 50 % ja osan omarahoituksesta voi korvata talkootyöllä. Lue lisää.

Molemmat teemahankkeet toteutetaan kertakorvausmallilla eli maksatuksen haku on yksinkertaista. Kuitteja ja kirjanpitoa ei maksatuksen yhteydessä tarvita. Nuorten työllistämishankkeessa todisteeksi riittää nuoren työtodistus, raportti ja mahdolliset valokuvat tehdystä työstä. Investointihankkeessa hankinta tai rakentaminen todennetaan myös esim. valokuvilla.

Teemahankkeita haetaan omalla hakemuslomakkeella, jonka yhteyteen lisätään tarvittavat liitteet. Hakea voivat yhdistykset, jotka toimivat Lemillä, Luumäellä, Savitaipaleella, Taipalsaarella tai Lappeenrannan maaseutualueilla. Hakemukset tulee toimittaa Leader Länsi-Saimaalle sähköpostitse viimeistään 29.2.2020. Lisätietoja voi kysyä hankesihteeri Tiina Sirppiniemeltä, puh. 040 135 2804, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai toiminnanjohtaja Terhi Ojaselta, 045 668 9007, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. . 

 

Pop-up -toimistot kunnissa

Tule kyselemään teemahankkeista, muusta Leader-rahoituksesta tai nuorten Kipinärahoista Pop-up -toimistoon omassa kunnassasi tai Leader-toimistoon Lappeenrantaan.

Lappeenranta, Leader-toimisto, Raatimiehenkatu 18, Lpr  ti 3.12.2019 klo 13-17
Savitaipaleen kunnantalo, aula  ke 4.12.2019 klo 9-11
Lemin Vanha Pappila, Toukkalantie 5 (joulumyyjäisten avajaiset)  su 8.12.2019 klo 11-14
Luumäen kunnantalo, aula  ke 11.12.2019 klo 10-12
Taipalsaari, Kohtaamispaikka Luoto ti 17.12.2019 klo 14-16 (osoite: Kuhatie 12-14, Saimaanharju)
Joutsenon Kädenjälki-talo, Välitie 21,  to 19.12.2019 klo 10-14

Leader-toimisto sijaitsee Raatimiehenkatu 18:ssa, toisessa kerroksessa (ei hissiä). Sisäänkäynti ravintola Kitchenin vierestä. 3.12. kävijöille tarjolla glögiä ja piparia.

Kestävästi 2020-luvulle -koulutusillat

Beetroot 3172948 1280
 • Miten tehdä kestäviä valintoja ruokakaupassa ja miten välttää ruokahävikkiä?
 • Millaisin välinein ja ainein voin siivota ympäristöystävällisesti?
 • Voiko tekstiilejä kierrättää?  
 • Miten järjestää kestävä ja vastuullinen tapahtuma?
 • Entä miten tehdä helppoja kasvisruokia?

Tervetuloa koulutusiltoihin tammi-helmikuussa!

Illat järjestetään keskiviikkoisin klo 17. alkaen joko Marttojen opetuskeittiössä, Valtakatu 45, Lappeenranta tai Leader Länsi-Saimaan toimistolla (5.2.2020), Raatimiehenkatu 18. Illat ovat avoimia kaikille, joita kestävät valinnat kiinnostavat!

08.01.2020 Ruokahävikki ja kasvisruoka, Marttojen opetuskeittiö, Valtakatu 45 Lpr
15.01.2020 Ympäristöystävällinen siivous ja tekstiilien kierrätys, Marttojen opetuskeittiö
05.02.2020 Saijan Vegeilta: miten tehdä helppoja kasvisruokia, jotka eivät sisällä mitään eläinkunnan tuotteita, Leader Länsi-Saimaan toimisto, Raatimiehenkatu 18, Lappeenranta
12.02.2020 Tapahtumien järjestäminen kestävästi, Marttojen opetuskeittiö, Valtakatu 45, Lpr

Ruokahävikin ja kasvisruoan (8.1.), siivouksen ja tekstiilien kierrätyksen (15.1.) ja tapahtumien järjestämisen (12.2.) kouluttajana toimii Minna Paajanen Etelä-Karjalan Marttojen Kestävästi Kaakossa -hankkeesta. Koulutukset pidetään Marttojen opetuskeittiössä, Valtakatu 45, Lpr.
Vegeilta 5.2.2020 pidetään Leader-toimistolla. Opastajana vegemaailmaan toimii Saija Räty.

Voit osallistua yhteen tai useampaan koulutusiltaan. Koulutus on ilmaista.

Ilmoittaudu viimeistään saman viikon maanantaina Tiinalle: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. , puh. 045 135 2804. Tervetuloa!

Haemme tiedottajaa ja sisällöntuottajaa

Leader Länsi-Saimaa ry on Lappeenrannan seudulla toimiva paikallinen kehittäjä, joka toimii yhteistyössä alueen asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Yhdistys myöntää Leader-rahaa maaseudun mikroyritysten kehittämiseen ja maaseudun kehittämishankkeisiin.

Etsimme Kaakonkantrin Kiri -hankkeeseen tiedottajaa ja sisällöntuottajaa. KaakonKantri on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien yhteinen viestintäkanava, joka tiedottaa monikanavaisesti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014-2020 rahoitusmahdollisuuksista ja ohjelman tuloksista Kaakkois-Suomessa. Hanketta hallinnoi Leader Länsi-Saimaa ry.

Haemme tiedottajaa kokoaikaiseen työsuhteeseen ja sisällöntuottajaa osa-aikaiseen (60 %) työsuhteeseen KaakonKantrin Kiri -viestintähankkeeseeen.

Valittavilla henkilöillä tulee olla erinomaiset viestintä-, vuorovaikutus- ja verkottumistaidot, kyky kirjoittaa käytännönläheisiä juttuja sekä hyvät some-viestintävalmiudet. Edellytämme kokemusta sisällöntuotannosta, valokuvaamisesta, some-tiedottamisesta ja sähköisten alustojen päivittämisestä.

Tiedottajalta edellytetään lisäksi organisointikykyä sekä kokemusta vaikuttavuusviestinnästä ja hankkeen hallinnoinnista. Sisällöntuottajalta toivotaan lisäksi videoiden käsikirjoitus-, kuvaamis- ja editointiosaamista.

Eduksi katsomme kokemuksen hanketoiminnasta sekä eri EU-rahastojen tuntemusta. Lisäksi edellytämme kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, sujuvaa suomen kielen taitoa, tehtävään soveltuvaa korkeakoulututkintoa sekä mahdollisuutta oman auton käyttöön ja joustaviin työaikoihin.

Tarjoamme mukavan ja rennon työyhteisön, monipuolisen ja kiinnostavan työn ja mahdollisuuden vaikuttaa työn toteutustapaan. Työpiste on Lappeenrannan keskustassa, mutta työ edellyttää matkustamista koko Kaakkois-Suomen alueella. Koeaika on 4 kuukautta.

Tehtävät ovat määräaikaisia. Ne alkavat 1.2.2020 ja päättyvät joulukuussa 2022.

Jätä hakemuksesi palkkatoiveineen perjantaihin 3.1.2020 kello 16:00 mennessä sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Viestin aiheeksi ”tiedottaja” tai ”sisällöntuottaja”.

Lisätiedot: toiminnanjohtaja Terhi Ojanen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puhelimella torstaina 2.1.2020 klo 9-14.

 

Kyläilta Taipalsaarella

Kylien Toiminnan Kehittmisilta 2011 Klo 182

Kylien toiminnan kehittämisilta 

keskiviikkona 20.11.2019 klo 18
Taipalsaaren kunnantalo, Kellomäentie 1, Taipalsaari

Tervetuloa keskustelemaan osallistavasta budjetoinnista, kylien toiminnansta, yhteistyöstä ja Leaderin ajankohtaisista asioista.

Tilaisuuden järjestävät: Taipalsaaren kunta, Etelä-Karjalan Kylät ry (mukana kylien uusi kyläasiamies Mervi Lintunen) ja Leader Länsi-Saimaa ry

 

Tilaisuudessa kerrotaan Leaderin rahoitusmahdollisuuksista ja mm. joulukuun alussa avautuvasta teemahankehausta. 

- Tehotonnit II -hankkeessa yhdistykset voivat hakea tukea pieniin investointeihinsa: esim. harrastusvälineiden hankintaan, harrastustilojen kunnostamiseen, ulkoilu- ja retkeilymahdollisuuksien parantamiseen, yhteisten tilojen remontointiin ja rakentamiseen sekä uusiutuviin lämmitysratkaisuihin. Investoinnin koko 1000-10 000 €. Tukiprosentti 50 %, omarahoitus voi sisältää talkoita. 

- Työllistä Tiitus, palkkaa Pihla -teemahankkeessa yhdistys voi palkata 1-2 nuorta (15-20-vuotiasta) töihin. Yhdistys saa yhden nuoren työllistämiseen 600 € sekä opastusta työllistämisestä. Omarahoitus 120 € (=20 %), ei talkootyömahdollisuutta. 

Infotilaisuudet syksyllä 2019

Leader-rahalla kestävästi 2020-luvulle! 

Syksyn infotilaisuuksien teema on kestävä kehitys: ruokahävikki, hiilijalanjälki, kasvisruoka, lähiruoka ja kiertotalous… Yhteistyökumppanina kierroksella on marttojen Kestävästi Kaakossa -hanke.

Samalla kerromme Leader-rahoituksen mahdollisuuksista (viimeiset tämän kauden Leader-rahat jaetaan vuoden sisällä), nuorten Kipinärahoista ja tulevasta teemahankkeesta. Puhutaan myös siitä, millaisia tarpeita Leader-rahoitukselle on 2020-luvulla.

Tervetuloa keskustelemaan ja kuulemaan vaihtoehdoista!

to 19.9.2019 klo 13-18 Kuorttisen luomukanala, Soskuantie 91, Lappeenranta
la 21.9.2019 klo 9-14 Savitaipaleen syysmarkkinat, tori, Savitaipale
ma 7.10.2019 klo 18.30-20 Ylämaan Marttala, Ylämaantie 3003.
to 10.10.2019 klo 16-19 Lemin kirjasto, Urheilutie 2.

Miten omilla valinnoillasi voit vaikuttaa? Miten elää kestävämmin? Mihin tarvitset apua ja kannustusta?

Mukana infopisteissä:
Leader Länsi-Saimaa ry: Leader-rahoitus yrityksille ja yhdistyksille nyt ja 2020-luvulla, nuorten Kipinärahat, Tehotonnit II-teemahanke yhdistysten pienille investoinneille.
Kestävästi Kaakossa -hanke (Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson Martat): tietoa kestävästä kehityksestä ja kurssisarjasta yhdistyksille sekä yhteistyökäynneistä yrityksiin.
Lisäksi Ylämaalla ja Lemillä mahdollisuus tavata Etelä-Karjalan Kylät ry:n uusi kyläasiamies.


Lisätietoa: Terhi Ojanen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 045 668 9007 

Markkinointi- ja myyntikoulutus pienyrittäjille

Markkinointi Ja Myyntikoulutus 2019

Yrittäjä,
tule matalan kynnyksen markkinointi- ja myyntikoulutukseen! Koulutus sopii kaikille pienyrittäjille, jotka kaipaavat käytännön neuvoja somen hyödyntämiseen markkinoinnissa ja nettisivujen hyödyntämiseen myynnissä.

1. koulutuspäivä SOME & MARKKINOINTI - tiistaina 1.10. klo 8-11
PAIKKA: Virranniemen lomakylä - Mantereentie 49, Taipalsaari

Kuinka yrittäjä voi hyödyntää somea asiakashankinnassa? Aiheesta kertoo markkinoinnin ammattilainen Emmi Siitari. Entä kuinka Jokinotkon karjatilan yrittäjä Jyri-Pekka Lemettinen hoitaa yrityksen somea arjen keskellä ja kuinka 8250 Facebook seuraajan yleisö on kerätty?

2. koulutuspäivä VERKKOSIVUT & MYYNTI - torstaina 10.10. klo 8-11
PAIKKA: Lappeenrannan Upseerikerho - Upseeritie 2, Lappeenranta

Miten myyntiä tehdään verkkosivujen avulla? Jaani Väisänen paljastaa miten sivuilla vierailija muuttuu ostajaksi ja miten saadaan hyvälaatuista liikennettä sivustolle.

Koulutuksen järjestää Leader Länsi-Saimaa, joka tarjoaa kolmetuntisten koulutusten tauoilla kahvit, pientä syötävää ja yritysrahoitusinfoa. Olisiko yritysrahoitus vaihtoehto sinulle kehittää toimintaasi eteenpäin?

Voit osallistua vain toiseen tai molempiin päiviin.
Tilaisuus on osallistujille maksuton. Paikkoja on rajattu määrä.

ILMOITTAUDU mukaan 26.9 mennessä!
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puh. 045 2149412

Tervetuloa!

18-29-vuotias nuori, lähde seikkailemaan Viroon!

AML Ryhmkuva

"What difference do we hope to make?
Amaze Me LEADER is about far more than a fun adventure where you meet other young people from across Europe, and in signing up for the event, we expect you to be part of a force for change; to participate as fully as you can; and share our commitment to achieving positive changes.”
D&G LEADER PROGRAM, seikkailuseminaarin järjestäjä 2018

Amaze me Leader -seikkailuseminaari järjestetään Virossa 5.-11.8.2018. Viikon seikkailun aikana saat uusia kokemuksia, kansainvälisiä ystäviä ja ideoita yrittäjyydestä. Samalla tutustut siihen, miten voit vaikuttaa oman kotiseutusi kehittämiseen ja mitä Leader-rahoituksella on saatu aikaan niin Suomessa kuin Virossakin. Seikkailuun osallistuu noin 50 nuorta Virosta, Skotlannista, Romaniasta ja Suomesta.

Seikkailuseminaari järjestetään Harjumaalla, Virossa 5.-11.8.2019.  Sen ohjelmasta vastaa Itä-Harjumaan seudulla toimiva paikallinen Leader-ryhmä, Ida-Harju Koostöökoda.

Oletko sinä etsimämme nuori?

Etsimme osallistujiksi 18-29-vuotiaita kansainvälisyydestä kiinnostuneita nuoria, jotka haluavat oppia uutta  ja osallistua oman asuinalueensa kehittämiseen. Ohjelmantäyteinen viikko vaatii ryhmätyötaitoja ja halua jakaa ajatuksia, taitoja ja kokemuksia toisten kanssa.

Tavoitteena on, että nuori

 • verkostoituu oman kotiseutunsa toimijoiden kanssa ja kansainvälisesti
 • oppii paikallisesta kehittämisestä ja Leader -rahoituksen vaikutuksista
 • jakaa omat ideansa ja kokemuksensa rohkeasti ja saa valmiuksia esittää niitä
 • oppii ratkaisukeskeisyyttä omien kokemustensa pohjalta
 • kasvaa aktiivisena toimijana
 • saa kulttuurista ymmärrystä
 • kasvattaa yrittäjähenkisyyttä ja näkee itsensä rakentamassa tulevaisuutta maaseudulla
 • motivoituu ja saa sysäyksen muuttaa tulevaisuuttaan positiiviseen suuntaan
 • saa uusia taitoja ja itsevarmuutta
 • kokee, että nuoreen luotetaan ja häntä arvostetaan


Osallistumiskustannukset


Seikkailuleirin osallistumismaksu on 50 euroa. Lisäksi tarvitset voimassaolevan matkavakuutuksen, passin (tai virallisen henkilökortin), englannin kielen taitoa ja käteistä julkisiin kulkuvälineisiin ja muihin omiin kuluihin. Mukaan tulee ottaa perusvarusteet vaihteleviin majoitusolosuhteisiin (mm. makuupussi ja alusta).

Oma Leader-ryhmäsi maksaa matkakustannukset kotipaikkakunnaltasi Tallinnaan (bussi-/juna- laivamatka). Virolainen seikkailuleriin järjestäjä maksaa viikon aktiviteetit, majoitukset ja ruokailut.  Tapahtumasta löytyy lisätietoa virolaisen järjestäjän nettisivuilta.

Hae mukaan!

Hakuaika Amaze Me Leader-seikkailuseminaariin suomalaisille nuorille on avoinna 30.6.2019 saakka. Haku osallistujaksi tapahtuu englanninkielisellä lomakkeella. Hakijat haastatellaan ennen valintaa. Seikkailun jälkeen osallistujilta odotetaan kirjallista raporttia viikosta.

Leader Länsi-Saimaan alueelta (Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Savitaipale ja Taipalsaari) mukaan valitaan kaksi osallistujaa. Myös neljä muuta Saimaan ympäristön Leader-ryhmää lähettää nuoria omilta alueiltaan. Etusijalla ovat ensikertalaiset, mutta mukaan voit hakea, vaikka olisitkin AML-konkari.

Amaze me Leader -seikkailu järjestetään nyt kolmatta kertaa. Kaksi vuotta sitten kansainväliset nuoret tutustuivat Suomessa Saimaan ympäristöön ja viime vuonna seikkailtiin linnojen ja kelttiläisen kulttuurin Skotlannissa. Mukana olleiden nuorten huikeista kokemuksista voit lukea lisää Skotlannin osalta täältä ja Suomen osalta täältä.

Lisätietoa alueesi Leader-ryhmältä

Leader Länsi-Saimaa ry (Lappeenrannan seutu), Terhi Ojanen tel. +358 45 668 9007, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Piällysmies ry (Savonlinnan seutu), Sini Yläsaari tel. +358 44 976 6880
Veej'jakaja ry (Mikkelin seutu), Anssi Gynther tel. +358 44 015 5222
Rajupusu Leader ry (Juvan seutu), Anne Vänttinen tel. +358 40 715 7189
Pohjois-Kymen Kasvu ry (Kouvolan seutu), Evita Reitti tel. +358 40 586 1134

 

 

 

Taipalsaari maailmankartalle -keskustelutilaisuus 10.6.2019

Hei sinä, joka tarjoat tai olet kiinnostunut tarjoamaan palveluita matkailijoille.

Tervetuloa Taipalsaari maailmankartalle -keskustelutilaisuuteen 10.6.2019 klo 17-20 Taipalsaaren kunnantalolle!
Kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen

Saimaan alueella luonto on ainutlaatuista. Miten Taipalsaaren kunta ja yrittäjät sekä yhteisöt voivat hyödyntää Geopark-kohteita ja muita vetovoimaisia luontokohteita? Mitä palveluita tarjotaan matkailijoille? Mitä tarvitaan lisää alueelle? Mistä rahoitusta kehittämiseen? Miten pääsemme maailmankartalle?

Mukana keskustelemassa:
•    Kari Kuuramaa, kunnanjohtaja, Taipalsaari
•    Heikki Heimala, Leader Länsi-Saimaa ry, yritystukineuvoja
•    Heli Rautanen, Saimaa Geopark ry, toiminnanjohtaja
•    Mari Matikainen, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö ry, projektityöntekijä

Tervetuloa verkostoitumaan!  

Taipalsaaren Kunta ja Leader Länsi-Saimaa ry
 

Leader-tietoutta kesän tilaisuuksissa

Kevään ja kesän aikana kerromme Leaderin rahoitusmahdollisuuksista ja nuorten Kipinärahoista eri tapahtumissa. Tällä hetkellä olemme varmasti ainakin näissä tapahtumissa: 

 • Avoimet kylät -päivä 8.6.2019 klo 14-16, Partakoski, Savitaipale. Kärnäkosken linnoituksella juhlistetaan historiallisesti arvokkaiden myllyn ja sahan rakennusten kattoremonttien valmistumista. Partakosken kyläyhdistys sai remonttiin Leader-rahaa.
 • Taipalsaaripäivät, Maaseudun perinnepäivät su 30.6.klo 11-15 Röytyn kotiseututalolla
 • Lemin maalaismarkkinat 17.8.2019

  Tervetuloa tapaamaan meitä ja kysymään lisää!
  Tulemme mielellämme myös sinun kyläsi tai yhdistyksesi tilaisuuteen kertomaan Leader-rahoituksen mahdollisuuksista. Kutsu meidät kylään tai vaikka talkoisiin!   

Tulevaisuusverstas 29.4.2019

maanantaina 29.4.2019 klo 17.30-20.30
Lappeenrannan Upseerikerholla (Upseeritie 2, Lappeenranta)

•    Mitä vaikutuksia hankkeilla on?
•    Miten omilla toimilla saamme asuinalueelle uutta toimintaa ja uusia mahdollisuuksia?
•    Oletko sinä mahdollistaja vai aktivoija?

Tervetuloa innostavaan tilaisuuteen ideoimaan ja pohtimaan uusia vaihtoehtoja!

Työpajan vetää Markku-Pekka Antikainen, joka toteuttaa Leader Länsi-Saimaan toiminnan vaikuttavuusarviointia. Työpaja on tarkoitettu kaikille kotiseutunsa kehittämisestä kiinnostuneille!

Ilmoittaudu Terhille 25.4.2019 mennessä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 045 668 9007.

 

Attachments:
PdfTulevaisuusverstasilmoitus[Tulevaisuusverstasilmoitus]

Leader Länsi-Saimaan vuosikokous 16.4. Lemillä

Alpakka

Tervetuloa Leader Länsi-Saimaa ry:n vuosikokoukseen ti 16.4.2019 klo 18.30

Vuosikokous pidetään tiistaina 16.4.2019 klo 18.30 alkaen kurssi- ja luontaisterapiakeskus Villa Harmonyssa Lemillä, osoite Pöllöläntie 172, 54720 Laksiainen (Lemi).
Vuosikokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntömääräiset asiat. 

Jos et vielä ole jäsen, voit liittyä jäseneksi täällä.

Ennen vuosikokousta kuulemme Villa Harmonystä, joka on saanut Leader-yritystukea. Pääsemme myös tutustumaan tilan alpakoihin, joista Tupac-poika saattaa vierailla ihan sisätiloissakin!

Yrittäjien opinto- ja tutustumismatka Pärnuun

Verkostoidu Virossa 23.-25.5.2019!

Opinto- ja tutustumismatkalla Pärnuun tutustutaan useisiin virolaisyrityksiin ja virolaiseen yrityskulttuuriin. Samalla voit verkostoitua muiden suomalaisten yrittäjien kanssa. Retki toteutetaan Leader Länsi-Saimaan sekä Savitaipaleen, Luumäen ja Ylämaan yrittäjäyhdistysten kanssa. Kaikki yrittäjät toiminta-alueeltamme ovat tervetulleita!

Lähtö: 23.5.2019 Savitaipale klo 6.00, matkareitti: Savitaipale-Taavetti-Helsinki-Pärnu.
Paluu: 25.5.2019 yöllä samaa reittiä.

Majoitus: Hotelli Strand, Pärnu, 2 hh, 1hh lisäveloitus 60 €

Hinta: 135 €/ henkilö (sis. matkat, majoitus 2 hh ja aamiainen sekä yritysvierailut). 

Ilmoittaudu viimeistään 12.4.2019: Hannu Heinonen, puh.  045 6338420 tai Tiina Sirppiniemi, puh. 045 135 2804.

Katso ilmoitus alta.

 

Attachments:
Pdfilmoitus[Opintomatka Viroon]

PUSA - Puhdas Pien-Saimaa pääsi Euroopan hankekisan finaaliin

Suomalaiset hankkeet loistavat eurooppalaisessa Rural Inspiration Awards –kilpailussa, jonka finaalin kaikissa sarjoissa on suomalaisedustaja. Ympäristö ja ilmasto –sarjan yksi finaaliehdokkaista on eteläkarjalainen PUSA – Puhdas Pien-Saimaa –hanke.

Hanketta toteutettiin Pien-Saimaan alueella, Lappeenrannassa, Taipalsaarella, Savitaipaleella ja Lemillä, vuosina 2015-2017. Pien-Saimaan Suojeluyhdistyksen hallinnoima kunnostushanke on ollut osaltaan vaikuttamassa vesistön tilan parantumiseen. PUSA-hanketta rahoitti Leader Länsi-Saimaa ry. 

Mikään toinen EU-maa ei yltänyt vastaavaan finaalihankkeiden määrään. Kilpailuun sai lähettää jokaisesta EU-maasta kaksi ehdokasta viiteen eri kilpailukategoriaan, jotka ovat Kilpailukyvyn lisääminen, Ympäristö ja ilmasto, Elinvoiman lisääminen maaseudulla, Syrjäytymisen ehkäisy ja LEADER.

Kilpailun voittajat julkistetaan huhtikuussa Brysselissä

Euroopan maaseutuverkosto ENRD juhlistaa kymmenvuotista taivaltaan keräämällä ja nostamalla esiin hanketyön helmiä eri puolilta Eurooppaa. Rural Inspiration Awards -kilpailulla halutaan juhlistaa maaseuturahaston parhaita osallisuutta, kilpailukykyä ja kestävyyttä parantaneita hankkeita. 

Kilpailussa valitaan kuusi voittajaa: yksi voittaja jokaisesta kategoriasta ja yleisön suosikki. Kilpailuun ilmoitettiin yhteensä 176 huippuluokan hanketta, joista asiantuntijaraati valitsi jatkoon viisi parasta jokaisesta kategoriasta.

Jokaisen kategorian finalisteista valitaan voittaja, joka julkistetaan Networx-tapahtumassa Brysselissä huhtikuussa. Lisäksi yleisö saa äänestää suosikkiaan, äänestämään pääsee tästä linkistä

Euroopan maaseutuverkosto ENRD:n hankekilpailun finalistit sarjoittain:

1.Kilpailukyvyn lisääminen

 • Kyrö Distillery Company – Investing in improved production capacity (Suomi)
 • AGROBERRY – Original from Zamora (Espanja)
 • Brännland Cider (Ruotsi)
 • Mid Ireland Adventure (Irlanti)
 • Kipster – Introducing a modular rearing system for eggs and poultry production (Alankomaat)

2.Ympäristö ja ilmasto

 • PUSA – Puhdas Pien-Saimaa (Suomi)
 • Kowalski Farm – Agri-enviromental-climate support for sustainable agriculture (Puola)
 • Golashane Farm Nature Reserve (Irlanti)
 • Solar energy – Promoting the use of solar energy by the primary sector in the Balearic islands (Espanja)
 • Hedgerows – A certification label for the sustainable management of hedgerows (Ranska)

3.Elinvoiman lisääminen maaseudulla

 • Kuitua pohjoiseen – High-Speed Broadband Network to the North (Suomi)
 • Rural Broadband – Broadband Network Development in Rural ‘White Areas’ of Greece (Kreikka)
 • Cowocat-Rural – Network of coworking spaces in rural Catalonia (Espanja)
 • Growbiz - Enterprising Rural Perthshire (Iso-Britannia)
 • Zeitgeist Enns – Pup-up-Shops Concept (Itävalta)

4.Syrjäytymisen ehkäisy

 • Youth Board and Youth Manifesto (Suomi)
 • Enerterre – Fighting against energy poverty (Ranska)
 • Nos Oignons – Supporting social farming in Wallonia (Belgia)
 • Ny på landet – Rural newcomers (Ruotsi)
 • Digital exclusion - Workshops to combat digital exclusion in rural areas (Puola)

5.LEADER

 • Silta – A bridge for youth entrepreneurship (Suomi)
 • Castlebank Park Horticultural and Environmental Training Centre (Iso-Britannia)
 • Pueblos vivos – Living villages (Espanja)
 • Reportrar – Local reporters serving rural areas (Ruotsi)
 • Tiges Chavées - Sustainable management of private forests (Belgia)

Lisätietoa:

 • Lue lisää suomalaisista finaaliin päässeistä hankkeista: maaseutu.fi 
 • Pien-Saimaan Suojeluyhdistys ry: yhteystietoja
 • Leader Länsi-Saimaa ry: Terhi Ojanen, toiminnanjohtaja, p. 045 668 9007, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., www.leaderlansisaimaa.fi

 

 

 

Kaakkois-Suomi eteni kolmen kärkeen Maaseutuparlamentti 2020 –tapahtuman paikkakilpailussa

Kaakkois-Suomen hakemus on valittu valtakunnallisen Maaseutuparlamentti 2020 –tapahtuman paikkakilpailussa kolmen kärkeen ja yleisöäänestykseen. Avoin nettiäänestys toteutetaan 26. - 28. maaliskuuta. Muut yleisöäänestykseen edenneet alueet ovat Kurikka Etelä-Pohjanmaalta ja Nurmes Pohjois-Karjalasta. Edellinen, vuonna 2017 järjestetty Maaseutuparlamentti keräsi yhteensä yli 2000 kävijää. 

Maaseutuparlamentti 2020 -paikkakilpailuun tuli hakemuksia kaikkiaan seitsemältä alueelta, joista kolmen kärki on nyt valittu. Maaseutuparlamentti 2020 –tapahtuma järjestetään 1. - 3. lokakuuta 2020 joko Lappeenrannassa, Kurikassa tai Nurmeksessa. Maaliskuun lopussa kaikilla on mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan ja päättää, missä tapahtuma järjestetään. 
– On hienoa nähdä, miten ehdotuksissa on nostettu esiin ja hyödynnetty paikallista kulttuuria ja ympäristöä. Kaikkiin kohteisiin ja maaseudun kehittämisen helmiin olisi mielenkiintoista tutustua tarkemmin, sanoo raadin puheenjohtajana toiminut Maaseutupolitiikan neuvoston pääsihteeri Christell Åström.

Maaseutuparlamentti 2020 -kisan raatiin kuuluvat Åströmin lisäksi verkostopalveluiden viestintäkoordinaattori Pirjo Onikki Ruokavirastosta, toiminnanjohtaja Merja Kaija Suomen Kylät ry:stä (Pohjois-Savon Kylät ry), elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola MTK ry:stä, päätoimittaja Jouni Kemppainen Maaseudun Tulevaisuudesta, toiminnanjohtaja Paula Yliselä Maaseudun Sivistysliitosta, asiantuntija Hanna Mattila Sitrasta sekä viestintäpäällikkö Mia Wikström SLC:stä. 

Maaseutuparlamentti 2020 –paikkakisan avoin nettiäänestys toteutetaan 26. - 28. maaliskuuta 2019. Lisää tietoa äänestyksestä julkaistaan piakkoin Maaseutuparlamentti.fi–sivuilla. Tietoa äänestyksestä jaetaan myös KaakonKantri-viestintähankkeen some-kanavilla.

Tapahtuman teemana on kestävä kehitys

Vuoden 2020 Maaseutuparlamentin teemana tulee olemaan kestävä kehitys. Kaakkois-Suomen hakemusta olivat laatimassa alle 30-vuotiaat nuoret, joiden panos tulee olemaan vahva myös tapahtuman toteutuksessa, mikäli se saadaan alueelle. 
Maaseutuparlamentin pääpaikkana tulisi olemaan Holiday Club Saimaa Lappeenrannan Rauhassa. Tapahtuma toisi vilskettä ympäri Kaakkois-Suomea, sillä osallistujille järjestetään oheistapahtumia ja lukuisia retkiä, joiden aikana tutustutaan maaseudun kehittämisen helmiin.
Edellinen Maaseutuparlamentti vuonna 2017 kokosi noin 800 osallistujaa ja yhteensä yli 2000 kävijää. 

Kaakkois-Suomen hakemuksen taustalla ovat:
Kaakkois-Suomen Leader-yhdistykset, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntaliitot, Lappeenrannan, Imatran ja Kouvolan kaupungit, Saimaan AMK, LUT-yliopisto, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, MTK Kaakkois-Suomi, Kouvolan nuorisovaltuusto, Skynett ry, paikallisia 4H-yhdistyksiä, Imatran Pallo-Veikot IPV ry, Tyynelän tila, Kymenlaakson kylät ry ja Etelä-Karjalan kylät ry sekä alueen nuoria.

Maaseutuparlamentin pääjärjestäjätahot ovat Maaseutupolitiikan neuvosto, maaseutuverkostopalvelut, Suomen Kylät ry ja MTK ry. Maaseutuparlamentti järjestetään laajassa yhteistyössä muiden maaseudulla toimivien organisaatioiden kanssa valtionhallinnosta paikallistasolle. Lue pääjärjestäjätahojen tiedote aiheesta.

Lisätietoa Kaakkois-Suomen osallistumisesta kilpailuun antavat:
Terhi Ojanen, toiminnanjohtaja, Leader Länsi-Saimaa ry, p. 045 668 9007, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri, p. 050 4777 330, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tutustu Kaakkois-Suomen hakemukseen!

#maapuhuu #Maaseutuparlamentti

 

 • 1
 • 2
Ota yhteyttä
  • Yhteystiedot

   Raatimiehenkatu 18, 2. kerros
   53100 Lappeenranta
   Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
   Katso kaikki yhteystiedot

   Seuraa myös

   Facebook 

  • Liity jäseneksi

   Täytä jäsenlomake