Leader-tuet yrityksille

Onko sinulla yritysidea? Tai jo toimiva yritys, jonka toimintaa haluat kehittää tai laajentaa?

Yritys, yrittäjä tai aloittava yrittäjä voi saada Leader -tukea esimerkiksi :

 • tuotteiden, palveluiden ja tekniikoiden kehittämiseen
 • innovaatiotoimintaan tai osaamisen vahvistamiseen
 • toimitilojen rakentamiseen, korjaamiseen ja laajentamiseen
 • liikkeenjohto- ja markkinointitaitojen kehittämiseen
 • investoinnin toteutettavuustutkimukseen
 • yrityksen perustamistoimiin tai jo toimiva yrittäjä toiminnan laajentamiseen uudelle sektorille.

Yritysryhmä voi saada tukea esimerkiksi

 • yritysten tuotannollisen yhteistyön kehittämiseen
 • yritysten yhteisen tuoteperheen tai tuotantoketjun kehittämiseen

Tukea voi saada aloittava yritys, alle kymmenen henkilöä työllistävä mikroyritys, tai maatila, joka harjoittaa tai ryhtyy harjoittamaan maatalouden ohella muuta yritystoimintaa.
Kriteereinä on hyvän idean lisäksi muun muassa liiketoiminnan kannattavuus, 18 vuoden ikä, riittävä alan ammattitaito (koulutus- tai työkokemus), liiketoimintaosaaminen ja toimialan kilpailutilanne alueella. Tukea saadakseen yrityksellä tulee olla edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan. Toiminnan tulee merkittävästi parantaa yrityksen kannattavuutta tai lisätä työllisyyttä. Ota aina ensin yhteyttä Leader Länsi-Saimaan toimistoon ennen kuin lähdet hakemaan tukea.

Esite yrittäjien yhteistyöhankkeista

Yritystukilajit

 • investointituki
 • investoinnin toteutettavuustutkimus
 • perustamistuki uudelle yritykselle

Yrityksen investointitukea voi saada koneiden ja laitteiden sekä muun käyttöomaisuuden (esim. tietokoneohjelmistot, patentit, käyttöluvat) hankintaan sekä rakentamiseen tai rakennuksen hankintaan.
Tukea voidaan myöntää 20% hyväksytyistä kustannuksista kuitenkin vähintään 2 000€.

Uuden yrityksen perustamistukea voidaan myöntää uudelle yrittäjälle tai maatilalle uuden yritystoiminnan käynnistämiseen. Tuki on tarkoitettu neuvonta- ja asiantuntijapalveluihin ja muihin alkuvaiheen kustannuksiin (ei investoinnit). Se myönnetään liiketoimintasuunnitelman, toimenpidesuunnitelman ja kustannusarvion pohjalta.
Perustamistukea voidaan myöntää 5 000 – 35 000€ ja se maksetaan kahdessa tai kolmessa erässä päätöksessä hyväksytyn toteuttamissuunnitelman mukaan. Kokeiluun tukea voidaan myöntää 2 000 - 10 000€.

Toteutettavuustutkimukseen, jossa selvitetään investoinnin taloudellisia, teknisiä ja toiminnallisia edellytyksiä ja toteuttamisen vaihtoehtoja tai suunnitellaan koneiden hankintaa ja rakentamisen vaihtoehtoja, voidaan myöntää tukea 50 % tuella. Minimituki on vähintään 1 500€.

Esite yritystuista
Perustamistukiesite

Apua yritystuen hakemiseen

Leader-henkilökunta ohjaa yrittäjää tuen hakemisessa. Ohjaamme myös hakemiseen liittyvien lisäpalvelujen hankkimisessa.  Yritystukihakemusten liitteinä tarvittavien liiketoimintasuunnitelmien ja kannattavuuslaskelmien tekoon on saatavissa apua muun muassa ProAgria Etelä-Suomesta.

PK-yritysten liiketoimintasuunnitelman  laatimiseen voidaan hakea  myös tuettua asiantuntijapalvelua ELY-keskuksen kautta. Kysy lisää Leader-toimistosta.

Hankintoja tehtäessä on aina selvitettävä kustannusten kohtuullisuus eli yleinen hintataso. Yli 2500 € arvoisissa hankinnoissa on selvitettävä alueen hintataso puhelimitse, sähköpostitse, internetistä tai tarjouspyynnöin. Hintatason selvitys on dokumentoitava valintaperusteineen kirjallisesti. Selvitys lisätään Hyrrä-järjestelmään jo hankkeen hakuvaiheessa.

Leader-rahoituksen tukialueet

Leader Länsi-Saimaa ry:n kautta tukea voi hakea yrityksiin ja yleishyödyllisiin hankkeisiin, jotka toimivat Lappeenrannan maaseutualueilla, Lemillä, Luumäellä, Taipalsaarella tai Savitaipaleella. Alla olevaan alurajauskarttaan on piirretty Lappeenrannan kaupunkialueen rajat.

Liitteet

pdf

Yritystuet pähkinänkuoressa

Tiedostokoko: 129.24 KB
Lisätty: 09.01.2020
pdf

Ruoka-alan-yritysesite-DIGI-2

Tiedostokoko: 407.12 KB
Lisätty: 09.01.2020
pdf

Lappeenranta_kartta_vaaka

Tiedostokoko: 1.24 MB
Lisätty: 09.01.2020

Ota yhteyttä
  • Yhteystiedot

   Raatimiehenkatu 18, 2. kerros
   53100 Lappeenranta
   Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
   Katso kaikki yhteystiedot

   Seuraa myös

   Facebook 

  • Liity jäseneksi

   Täytä jäsenlomake