Mitä Leader on?

Mikä ihmeen Leader?

Leader on omaehtoisen kehittämisen toimintatapa. Periaatteita ovat:

 1. Paikallisuus ja alueperustaisuus: kehittämistyö lähtee alueen tarpeista ja mahdollisuuksista; kehittämistyö on ”alueen näköistä”.
 2. Alhaalta ylöspäin: alueen asukkailla on mahdollisuus osallistua Leader-ryhmän toimintaan ja vaikuttaa oman alueen kehittämiseen.
 3. Paikallinen kumppanuus: alueen toimijat ovat yhteistyökumppaneina mukana Leader-ryhmän toiminnassa. Hallituksessa on kolmikantaperiaate eli hallitukseen kuuluu tasapuolisesti asukkaiden, yhdistysten ja julkisen hallinnon edustajia.
 4. Monialaisuus: aluetta kehitetään kokonaisuutena, pyrkimyksenä on hallinnon rajat ylittävä yhteistyö ja eri rahoituslähteiden hyödyntäminen.
 5. Innovatiivisuus: uuden kokeiluun kannustetaan.
 6. Alueidenvälinen ja kansainvälinen yhteistyö: alueen ulkopuolelle suuntautuva yhteistyö tuo lisäarvoa alueen kehittämiseen.
 7. Verkostoituminen: Leader –ryhmä on oman alueensa kehittäjä, joka kokoaa eri toimijoita yhteen. Yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa lisätään.
 8. Siirrettävyys: Ideoita ja toimintamalleja voidaan siirtää muualle.

Paikallislähtöinen kehittäminen Suomessa ja maailmalla

Paikallislähtöistä maaseudun kehittämistyötä on tehty Suomessa vuodesta 1996 lähtien. Nykyisin Leader-toiminta kattaa koko Suomen maaseutumaiset alueet.

Leader Länsi-Saimaa on yksi Suomessa paikallisen kehittämisen asiantuntijoina toimivasta 54 Leader-yhdistyksestä. Yhdistykset saavat toimintaansa Leader-rahoitusta EU:n Maaseuturahastosta. Leader –rahoituksen lisäksi yhdistykset hyödyntävät toiminnassaan muitakin rahoituslähteitä kuten EU:n rakennerahastot, meri- ja kalatalousrahasto, Erasmus+ ja ENPI. 

Paikallislähtöinen kehittäminen perustuu paikallisten ihmisten aktiivisuuteen. Asukkaat ovat perustaneet alueelleen maaseudun kehittämisyhdistyksen, joka laatii alueen tarpeisiin perustuvan kehittämisohjelman ja hankkii sille rahoituksen. Perusidea on, että paikalliset ihmiset ideoivat, suunnittelevat ja toteuttavat hankkeita. Leader-ryhmän hallitus valitsee ohjelmasta rahoitettavat hankkeet.

Toiminta on ollut tuloksekasta. Maaseudulle on syntynyt uusia työpaikkoja ja yrityksiä, ja toimijoiden välinen yhteistyö on lisääntynyt.


Ota yhteyttä
  • Yhteystiedot

   Raatimiehenkatu 18, 2. kerros
   53100 Lappeenranta
   Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
   Katso kaikki yhteystiedot

   Seuraa myös

   Facebook 

  • Liity jäseneksi

   Täytä jäsenlomake